Исландците гласуват на предсрочни избори за втори път за година, което показва дълбоко недоверие към политиците след разразилия се скандал по високите етажи на властта, съобщава АФП.

За четвърти път се провеждат избори в Исландия от 2008 г.

Правителствена криза в Исландия

Правителствена криза в Исландия

Причината е педофилски скандал

През миналия месец премиерът Бярни Бенедиктсон от консервативната Партия на независимостта насрочи избори, след като високопоставен член на трипартийната дясноцентристка коалиция напусна заради съдебен спор.

Социологическите проучвания показват, че Партията на независимостта може да спечели 17 места в 63-местния парламент.

Исландия отива към предсрочни избори

Исландия отива към предсрочни избори

Втори за последната година

Движение "Леви зелени" и потенциалните им партньори - Пиратската партия и Социалдемократическият алианс - могат да спечелят 29 места, което не е достатъчно за мнозинство. Но с помощта на четвърта партия те могат да детронират дясноцентристите и да се превърнат във второто ляво правителство от обявяването на независимост от Дания през 1944 г.

Трипартийна коалиция поема управлението на Исландия

Трипартийна коалиция поема управлението на Исландия

Коалицията от дясноцентристките Независима партия, Реформаторска партия и центристката "Светло бъдеще"

Преди година бяха свикани предсрочни избори, след като тогавашният премиер Зигмундур Гунлаугсон беше принуден да подаде оставка, тъй като името му се свързваше с офшорни компании. Повече от 600 исландци - изненадващо висок брой за страна, която е с население от 335 000 души, изплуваха от "Панамските документи", включително Бенедиктсон, който тогава заемаше поста на финансов министър.

Въпреки това Бенедиктсон успя да състави коалиция с центристите от "Светло бъдеще" и с дясноцентристката Реформаторска партия. Това правителство беше с най-краткия мандат в историята на Исландия.