Три исландски партии постигнаха съгласие да формират коалиционно правителство и ще предоставят на парламента възможност да гласува дали да се проведе референдум за присъединяване към ЕС, съобщава Ройтерс.

Коалицията от дясноцентристките Независима партия, Реформаторска партия и центристката "Светло бъдеще" ще държи 32 места в 63-местния парламент. Независимата партия ще има 21 места, което я прави най-голямата политическа сила в коалицията. Тя е против членство в ЕС, докато останалите две подкрепят еврочленство.

Президентът на Исландия връчи мандат на Пиратската партия

Президентът на Исландия връчи мандат на Пиратската партия

Държавният глава Гудни Йоханесон съобщи новината

Местни медии информират, че вчера двете дясноцентристки партии са приели споразумението. От "Светло бъдеще" съобщиха, че са подкрепили сделката при гласуване през нощта.

Споразумението слага край на политическа безизходица след парламентарните избори през октомври 2016 г.

Провал на преговорите за съставяне на правителство в Исландия

Провал на преговорите за съставяне на правителство в Исландия

Председателят на исландската партия Движение "Леви зелени"

През ноември трите партии се отказаха да формират коалиция. Антисистемната Пиратска партия и партия Движение "Леви зелени" направиха неуспешни опити за формиране на правителство преди отново мандатът да бъде върнат на Независимата партия.

Исландия подаде документи за членство в ЕС през 2009 година - една година след банковия крах, който остави страната на ръба на банкрут.