Президентът на Исландия покани антисистемната Пиратска партия да формира правителство, след като десните и левите партии не успяха да го сторят, пише "Гардиън".

Държавният глава Гудни Йоханесон съобщи новината след среща с председателя на парламентарната група на пиратите Биргита Йонсдотир.

Провал на преговорите за съставяне на правителство в Исландия

Провал на преговорите за съставяне на правителство в Исландия

Председателят на исландската партия Движение "Леви зелени"

"Срещнах се с лидерите на всички партии и поисках мненията им кой трябва да води тези разговори. След това аз извиках Биргита Йонсдотир и й връчих мандата", каза президентът.

На 29 октомври в Исландия се проведоха избори, на които нито една от седемте партии не успя да събере достатъчно подкрепа за мнозинство.

Най-голямата партия в парламента - дясноцентристката Независима партия, не успя да сформира коалиция на мнозинството с либералите, дясноцентристката Реформаторска партия и центристката "Светло бъдеще".

Те не се разбраха по въпроси като отношенията с ЕС, институционална реформа и рибарството.

"Партията на независимостта" води на вота в Исландия

"Партията на независимостта" води на вота в Исландия

Пиратската партия с очаквано силно представяне

След това президентът връчи мандат на исландската партия Движение "Леви зелени" - втората най-голяма партия, да формира правителство. Въпреки че проведе разговори с коалиция от пет партии, разногласия за данъците и други въпроси доведоха до провал на преговорите в края на ноември.

Държавният глава след това позволи на партиите да проведат неофициални разговори, които доведоха до обсъждане на условия за споделено управление между Независимата партия и Движение "Леви зелени". Но диаметрално противоположните партии не успяха да намерят обща основа.

Предоставянето на мандат на Пиратската партия, която завърши трета на изборите, се разглежда като смел ход, но няма гаранция, че ще завърши с успех.

"Оптимист съм, че ще намерим начин да работим заедно", заяви от своя страна Йонсдотир.

Исландия може да се изправи пред парламентарни избори за втори път тази година, ако не бъде сформиран кабинет.

На 29 октомври исландците гласуваха на парламентарни избори, след като премиерът подаде оставка на фона на протести, свързани с аферата "Панамски документи".