Управляващата Лейбъристка партия в Малта обяви победа в неделя след общите избори, позовавайки се на предварителни резултати от гласуване, белязано от най-ниската избирателна активност от десетилетия, информира Агенция Ройтерс.

Премиерът Робърт Абела съобщи, че неговата партия е спечелила мнозинство, без да дава подробности, докато в залата за броене в Наксар делегатите на лейбъристите аплодираха и подскачаха от радост.

Окончателните резултати не се очакват до късно в неделя или дори в понеделник, но двете основни партии в Малта, Лейбъристката и Националистическата партия, вземат проби от гласуването в събота, за да установят предварителните резултати.

В залата за преброяване в град Наксар стотици представители на партиите наблюдаваха зад екрани от перспекс как служители проверяват бюлетините и след това ги изпращат чрез електронни машини за преброяване, преди членовете на лейбъристите да се развихрят.

Но остава да се види колко много спечелиха лейбъристите след слаба кампания, възпрепятствана от ограниченията на коронавируса и засенчена от войната в Украйна - и какви проучвания на общественото мнение показаха неизбежна победа на лейбъристите.

Избирателната комисия съобщи ,че избирателната активност изглежда е 85,5 процента и е най-ниската от 1955 г. насам, и за първи път е паднала под 90 процента от 1966 г.

Малко над 355 000 души са упражнили правото си на глас.

Роберта Мецола оглавява Европейския парламент
Обновена

Роберта Мецола оглавява Европейския парламент

Малтийската депутатка става най-младият председател на ЕП в историята