Джереми Корбин обяви, че Лейбъристката партия е готова да подкрепи предсрочни парламентарни избори, след като ЕС27 гарантира ново отлагане на Брекзит, пише "Гардиън".

ЕС пак отложи Брекзит - този път за 31 януари 2020 г.
Обновена

ЕС пак отложи Брекзит - този път за 31 януари 2020 г.

Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Днес Либералните демократи и Шотландската национална партия ще подкрепят законопроект, внесен от правителството на премиера Борис Джонсън, за организиране на предсрочни избори. Лидерът на лейбъристите потвърди, че партията му също ще подкрепи проектозакона.

Корбин заяви на среща на кабинета в сянка, че е изпълнено последното условие на лейбъристите за предсрочен вот, а именно избягване на Брекзит без сделка.

Сега чухме от ЕС, че отлагането на Брекзит до 31 януари е потвърдено, така че през следващите три месеца нашето условие за избягване на Брекзит без сделка е изпълнено, обяви Джереми Корбин.

„Даунинг стрийт”: Логистично е невъзможно изборите да са на 9 декември

„Даунинг стрийт”: Логистично е невъзможно изборите да са на 9 декември

Либералните демократи и Шотландската национална партия искат изборите да се проведат на 9 декември

Сега ние ще започнем най-амбициозната и радикална кампания за реална промяна в нашата страна, отбеляза той.

От "Даунинг стрийт" обявиха, че планират да насрочат изборите за 12 декември, но днес източник от британското правителство отбеляза, че ще са готови да приемат промяна, ако бъде предложена от Либералните демократи и Шотландската национална партия да се проведат ден по-рано - 11 декември.

Източник от Либералните демократи заяви, че партията е склонна да разгледа датата 11 декември. От Шотландската национална партия все още не са взели решение.

Джонсън не успя да получи необходимата подкрепа от 2/3 мнозинство в Камарата на общините при гласуването вчера да се проведат избори на 12 декември. Вчера лейбъристите се въздържаха при гласуването.