Логистично е невъзможно провеждането на предсрочни парламентарни избори на 9 декември, обяви говорител на британското правителство, цитиран от местни медии.

Либералните демократи и Шотландската национална партия искат изборите да се проведат на 9 декември.

ЕС пак отложи Брекзит - този път за 31 януари 2020 г.
Обновена

ЕС пак отложи Брекзит - този път за 31 януари 2020 г.

Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Говорителят подчерта, че Джонсън е заявил пред кабинета, че изборите трябва да прекратят "парализата" и да осъществят Брекзит. Правителството планира да придвижи на второ четене законопроекта за предсрочни избори, който е подкрепян от целия кабинет, добави представителят и увери, че правителството не възнамерява да намалява долната възрастова граница, както поискаха лейбъристите, защото ще причини "административен хаос", ако почти 3 милиона британски граждани получат право на глас.

В понеделник Джонсън обяви, че ще внесе законопроект за предсрочни избори на 12 декември, след като парламентът отхвърли предложението му за избори според процедурата към Fixed-term Parliaments Act, при която беше необходимата подкрепа на 2/3 от депутатите. Но източници заявиха, че правителството е склонно да премести датата на изборите на 10 или 11 декември.

Говорителят на британското правителство подчерта, че ако бъде решено изборите да се проведат на 9 декември, парламентът ще трябва да бъде разпуснат от този петък, за да се осигурят необходимите 25 работни дни между разпускането на парламента и изборите. Според представителя това ще затрудни ситуацията с приемането на законопроекта за изборите и отделен проектозакон за бюджети за парламента на Северна Ирландия, които трябва да бъдат прокарани в двете камари на британския парламент и да бъдат подписани от кралицата навреме. Освен това, по думите на говорителя, 9 декември е понеделник, което означава, че подготовката ще е през уикенда, а това ще е трудно и скъпо логистично.

По-рано днес Лейбъристката партия обяви, че ще подкрепи предсрочни избори преди Коледа.