Новият премиер на Нова Зеландия Джасинда Ардърн от Новозеландската лейбъристка партия подписа споразумения с антиимигрантската партия Първо Нова Зеландия и Зелената партия, след като се договориха за формиране новото правителство на страната, информира ДПА.

Лидерът на Първо Нова Зеландия Уинстън Питърс ще стане вицепремиер и се смята, че ще поеме външното министерство.

В документите не се посочва разпределението на министерските постове, което ще стане ясно в средата на седмицата.

Приоритетите на правителството включват допълнително финансиране за здравната система, подпомагане на бездомните, справяне с чуждестранните спекуланти и засилване на усилията в борбата срещу климатичните промени, каза 37-годишният лидер на лейбъристите.

Нейното правителство също ще се съсредоточи върху устойчиво икономическо развитие, подкрепа за регионалните икономики, засилване на износа, увеличаване на заплатите и намаляване на неравенството.

Документите показват, че новото правителство ще изпълнява политиките на лейбъристите за имигрантите, макар че Първо Нова Зеландия агитираше за намаляване на нетната имиграция от около 70 000 имигранти до 10 000 на година.

Коалицията ще засили мерките при издаване на работни визи, както и предприемане на действия срещу експлоатирането на мигранти.

Допълнителна част към споразумението със Зелената партия включва намаляване на парниковите емисии до 2050 г., референдум за легализирането на канабиса до 2020 г. и създаване на независима комисия за климата.

Новото правителство ще положи клетва в четвъртък.