Лейбъристката партия на Великобритания разкри, че е станала жертва на мащабна кибератака, насочена към дигиталните платформи на политическото обединение, пише "Гардиън".

Хакери извършиха "сложна и мащабна кибератака" срещу цифровите платформи на лейбъристите, обявиха от партията.

Говорител заяви, че инцидентът е докладван на Националния център за киберсигурност, но те са уверени, че няма изтичане на информация. Има временно забавяне на някои дейности, свързани с предизборната кампания, но системите ще заработят на пълни обороти от вторник сутринта.

Говорителят каза, че са предприели бързи действия и тези опити на хакерите са се провалили заради стабилните системи за сигурност. Целостта на всички наши платформи е поддържана и ние сме уверени, че няма изтичане на информация, добави представителят и отбеляза, че са докладвали на Националния център за киберсигурност - правителствената агенция, която помага и съветва организациите при такива инциденти.

Не е ясен източникът на атаката, която е извършена в понеделник.

От Лейбъристката партия не съобщиха кои цифрови платформи са били атакувани, но е установено, че някои от тях са свързани с изборите и предизборната кампания, които може да съдържат подробности за гласоподаватели. Партията е изпратила съобщение на участниците в кампанията, за да им обясни какво се е случило и защо системите работят бавно.