Спешно сформиране на правителство на единството. За това призова за пореден път лидерът на "Нашият дом Израел" Авигдор Либерман. 

За пореден път той се обърна към лидерите на "Ликуд" и "Синьо и бяло" Бенямин Нетаняху и Бени Ганц да действат. 

По-рано той обяви, че различията между тях не са големи и трябва да загърбят егото си за сметка на страната. 

Според него, израелците няма да приемат нови предсрочни избори. 

Нетаняху и Либерман не се разбраха за коалиция

Нетаняху и Либерман не се разбраха за коалиция

Либерман изигра основна роля страната да се насочи към проведените на 17 септември парламентарни избори

Либерман припомни за вътрешните и външни проблеми на Израел и настоя, че страната се нуждае от стабилност. 

Припомняме, че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху проведе разговори и с Либерман, за да обсъдят предложението на Либерман за правителство на единството. Но разговорите, първите между тях от месеци, завършиха без напредък. 

След като преговорите между "Ликуд" и "Синьо и бяло" влязоха в задънена улица, провалът на днешната среща прави нови предсрочни парламентарни избори още по-голяма реалност. Въпреки това нито от "Ликуд", нито от "Нашият дом Израел" изключват вероятността от нови преговори.

Либерман изигра основна роля страната да се насочи към проведените на 17 септември парламентарни избори, след като отказа да се присъедини към водената от Нетаняху коалиция с ултраортодоксални партии след вота на 9 април. Със спечелените 8 места миналия месец неговата партия "Нашият дом Израел" отново държи баланса на властта между водения от премиера блок, който има 55 депутати в 120-местния Кнесет и ръководения от "Синьо и бяло" на Бени Ганц лявоцентристки блок, който е с 54 места.

Либерман и трима арабски депутати не одобряват нито един кандидат за премиер. Бивш министър на отбраната и външен министър при Нетаняху, Либерман призовава за съставяне на "либерална, националистическа, широка" коалиция, в която да участват "Ликуд", "Синьо и бяло" и "Нашият дом Израел", без крайнодесните еврейски партии и арабските партии.

„Синьо и бяло” на Ганц отмени преговорите с Нетаняху за коалиция

„Синьо и бяло” на Ганц отмени преговорите с Нетаняху за коалиция

По план двата преговарящи екипа трябваше да се срещнат в сряда в 10,00 часа в Кнесета, а Нетаняху и Ганц да проведат разговори в сряда вечерта

Нетаняху предложи Либерман да се присъедини към правителството възможно най-скоро, за да допринесе за съставянето на правителство на единството, коментира говорител на "Ликуд" след разговорите и добави, че не е постигнат напредък на срещата.

От "Нашият дом Израел" коментираха, че на срещата Либерман е заявил, че с оглед на предизвикателствата пред сигурността и икономиката, трябва да бъде съставено правителство на единството, тъй като нови избори няма да променят значително политическа карта. Правилният път е да се намери обща основа между "Нашият дом Израел", "Ликуд" и "Синьо и бяло" и само след обсъждане на постовете и ротацията на премиерския пост, се пояснява още.