Премиерът на Либия заяви, че новата военна мисия на Европейския съюз в Средиземноморието помага на въстаническите сили, оглавявани от военачалника Халифа Хафтар.

В интервю за италианския всекидневник Il Corriere della Sera, публикувано в четвъртък, премиерът Файез ал Сарадж заяви, че основната цел на операция "Ирини", одобрена миналия месец от страните-членки на ЕС, е насочена към налагане на ембаргото на ООН за оръжие в Либия, което е свързано с чужд трансфер на оръжие и военна помощ в района.

Няколко държави-членки заявиха, че подновеното военно присъствие на ЕС ще насърчи нелегалната миграция през Средиземноморието, тъй като нейните кораби могат да бъдат използвани за спасяване на мигранти.

"Районът на операцията е Средиземно море. Но нашите врагове получават оръжие и боеприпаси главно по въздух и земя ", каза Сарадж. Накратко, възражението ни е следното: нашите пристанища ще бъдат контролирани, нашите войски ще бъдат санкционирани, докато летищата на Хафтар ще бъдат свободни да получават каквато и да е помощ и неговите групировки ще могат да използват всякакъв вид военни подкрепления."

Сарадж обаче добави, че принципно подкрепя операция "Ирини" за нейната роля в предотвратяването на нелегалния износ на нефт. Той също така подчерта необходимостта от борба с престъпните организации, участващи в трафика на хора в Централно Средиземноморие, чрез обучение и подкрепа на бреговата охрана на Либия.

Доклад в ООН: Стотици наемници от руската "Вагнер" действат в Либия

Доклад в ООН: Стотици наемници от руската "Вагнер" действат в Либия

Те подкрепят Халифа Хафтар срещу правителството

Либийското правителство е атакувано от силите на Хафтар от април 2019 г., като  бяха убити над 1000 души. Той стартира операция "Мирна буря" на 26 март, за да противодейства на нападенията срещу столицата.

След прокуждането на покойния владетел Муамар Кадафи през 2011 г. правителството на Либия беше създадено през 2015 г. по силата на политическа сделка, ръководена от ООН.

Сарадж изключи възможността за възобновяване на преговорите с Хафтар.

"Той е отговорен за преврат. Той не може да седи на масата за преговори ", каза той.

Сарадж също похвали Турция като единствената страна, която помага на признатото от ООН правителство, за да се изправи срещу обидата на Хафтар.

Премиерът на Либия поиска подновяване на преговорите

Премиерът на Либия поиска подновяване на преговорите

Тези институции са взели индивидуално решения, които надхвърлят тяхната роля и правомощия

"Турция отговори, като изпрати експерти и техници, които да подкрепят нашите военни операции, включително планове за обучение и програми за борба с тероризма и нелегалната миграция", каза Саррай.