Премиерът на признатото от ООН правителство за национално съгласи Файез ал-Сарадж във вторник призова за подновяване на преговорите с посредничеството на ООН.

Целта му е да постигнат цялостна пътна карта към изборите.

"Този ​​призив идва, тъй като държавните институции се разделят все повече и някои служители в тези институции са взели индивидуално решения, които надхвърлят тяхната роля и техните правомощия", каза Сарадж.

Очевидно Сарадж е имал предвид нарастващото напрежение между правителството му и базираната в Триполи Централна банка на Либия. Банката се противопостави на опитите на правителството на Сарадж да използва чуждестранните резерви на страната, за да предотврати финансовата катастрофа. Централната банка държи приходите на страната от петрол и милиарди долари в чуждестранни резерви.

Турция обвини Хафтар в диктатура

Турция обвини Хафтар в диктатура

По-рано той поиска цялата власт в Либия

Предложението на Сарадж дойде две седмици след като Халифа Хафтар обяви споразумението с посредничеството на ООН, което създаде базираното в Триполи правителство за минало и обеща, че властите му ще продължат към създаване на ново правителство.

Декларацията заплаши да задълбочи пропастта между Източна и Западна Либия и допълнително да усложни усилията на ООН за постигане на политическо разрешение на гражданската война.