Град Сирт е освободен от контрола на "Ислямска държава". Това съобща подкрепяното от ООН либийско правителство на националното съгласие.

Официално обявяваме края на военните операции и освобождаването на Сирт, заяви либийският премиер Файез Сарадж в обръщение към сънародниците си, излъчено по либийската телевизия и разпространено от световните медии.

Близо 9 месеца продължи офанзивата срещу Ислямска държава в Сирт, която започваха проправителствените сили.

През август САЩ се включиха с авиоудари по ислямистите в средиземноморския крайбрежен град, но в последните месеци зачестиха самоубийствените атентати.

Специалният пратеник за Либия на ООН Мартин Коблер нарече поражението на ИД в Сирт голяма стъпка към освобождаването на цяла Либия от тероризма.Призовавам либийците да се възползват от тази възможност и да работят за национално помирение, заяви Коблер.

Сирт се намира на около 450 километра източно от Триполи и е стратегически важен град, защото свързва либийския изток с либийския запад. С обявяването на Сирт за освободен от ислямистите, в Либия те не държат под контрола си нито един по-голям град.

Така "Ислямска държава" присъства в някои части на Южна и Източна Либия, но вече не контролира нито един либийски град.