Лидерът на испанската радикална партия „Подемос” Пабло Иглесиас предложи формиране на правителство със социалистите, съобщава „Франс прес”.

Световната осведомителна агенция отбелязва, че има голяма вероятност да бъде формиран ляв коалиционен кабинет след парламентарните избори, които не излъчиха партия с достатъчно подкрепа за еднопартийно управление.

Иглесиас заяви на пресконференция, че е информирал крал Фелипе VI „за нашето желание да формираме правителство на промяната със социалистите и Обединената левица”.

От думите му стана ясно, че ще настоява за вицепремиерско кресло в подобен кабинет.

На проведените на 20 декември 2015 година парламентарни избори управляващата консервативна Народна партия спечели 123 места в 350-местния парламент. Водещата опозиция в лицето на социалистите спечели 90 места. Крайнолявата „Подемос” получи 69 места, а „Сиудаданос” взе 40 места. Останалите 28 места се заемат от шест малки партии.

Днес кралят се среща с лидерите на „Подемос”, социалистите и Народната партия на настоящия премиер Мариано Рахой, за да приключи петдневни преговори с всики представени сили в законодателния орган.

Първо се очаква Фелипе VI да предложи на Рахой да се опита да състави кабинет, а при неуспех ще връчи мандат на лидера на социалистите Педро Санчес.