Алберт Ривера, лидерът на испанската партия "Сиудаданос" ("Граждани"), подаде оставка след катастрофалния резултат на партията на проведените в неделя парламентарни избори, информира "Политико".

39-годишният ръководеше "Сиудаданос" от 2006 г., когато беше каталунска регионална партия. Тогава тя се бореше срещу национализма и в подкрепа единството на Испания. През 2014 г., с пробизнес и антикорупционна платформа, партията се издигна на национално ниво, като за кратко заплашваше доминацията на консервативната Народна партия и социалистите.

Социалистите печелят изборите в Испания, силно представяне за каталунските партии

Социалистите печелят изборите в Испания, силно представяне за каталунските партии

Нямат пълно мнозинство за самостоятелно правителство

Определяща се като центристка либерална партия, в последно време тя се измести в дясно, особено по въпроса за каталунската независимост.

Докато на изборите през април партията си осигури 57 места, вчера тя получи едва 10 места, губейки 2,5 милиона гласа.

"Слаб резултат, без извинения или смекчаващи обстоятелства", призна Ривера на кратка пресконференция, цитиран от "Паис". Той обяви, че подава оставка, тъй като "слабите резултати са свързани с лидера". Ривера напуска и Конгреса за "доброто на проекта". Бившият лидер на "Граждани" иска да отстъпи място за друг депутат, който има желание да влезе в законодателния орган.

"Никога не съм бил обвързан с място в политиката", каза той и добави, че напуска политиката, обществения живот.

Инес Аримадас, говорителят на партията в Конгреса, е вероятният наследник на Ривера, но има и други политици, които могат да влязат в битката за лидерския пост, включително и Луис Гарикано, който представлява партията в Европейския парламент.

Социалистите спечелиха парламентарните избори, но нямат достатъчно подкрепа за мнозинство в парламента.