Премиерът на Япония Шиндзо Абе заведе световни лидери на най-свещеното шинтоистко място, докато Г-7 се подготвя за двудневна среща в азиатската страна, съобщава БиБиСи.

Абе подчерта, че посещението е организирано, за да могат да „разберат духовността на японския народ”.

Посещението на храма е спорно, защото критици смятат, че Абе подхранва своите консервативни поддръжници, които искат възстановяване на традиционните ценности.

Двудневната среща на държавите от Г-7 ще се проведе на полуостров Исе-Шима. Те ще обсъдят основно оздравяване на световната икономика. Бежанската криза в Европа, тероризмът, киберсигурноста и морската сигурност също ще бъдат повдигнати.

По-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че ще поиска от Г-7 подкрепа за световна помощ в овладяването на кризата.

В петък американският президент Барак Обама ще посети Хирошима, където беше извършена първата ядрена бомбардировка по време на Втората световна война. Обама е първият действащ държавен глава на САЩ, който ще посети мястото.

Вчера Обама и Абе проведоха среща. Американският лидер се извини за убийството на японка от американец.

Обама се извини за убийството на японка в Окинава

Обама се извини за убийството на японка в Окинава

Днес Обама пристигна в Япония във връзка

Междувременно премиерът на Италия Матео Ренци заяви, че Сицилия ще бъде домакин на срещата на върха на Г-7 догодина.

Шинтоисткото светилище Исе е от 2 хиляди години, но в съответствие с религиозните практики сградите са събарят и застрояват на ново през определени периоди. Последователите на шинтоизма вярват, че всичко – камъни, огън, дървета и небето, имат свой дух и бог. Светилището е посветено на богинята Аматерасу Омиками - най-великото японско шинтоистко божество.

В Г-7 влизат САЩ, Канада, Великобритания, Италия, Германия, Франция и Япония.