Иранските лидери са притискани от критици в страната да разкрият подробности за сключеното през уикенда 25-годишно споразумение за партньорство с Китай след обвинения, че Иран е продал суверенитета си, пише "Гардиън".

Много анализатори коментират, че споразумението като цяло е амбициозно, но потайността около финалната версия засили критиката към режима.

"Политико": САЩ готвят ново предложение на Иран за ядрената сделка

"Политико": САЩ готвят ново предложение на Иран за ядрената сделка

От седмици се водели тайни преговори

Говорител на правителството заяви, че споразумението стана жертва на пропагандна война и няма правни задължения за публикуването му. Споразумението "не е международен договор или споразумение, не изисква одобрението на парламента съобразно това правно тълкувание", поясни представителят. Той намекна, че Китай е против публикуването му.

По-рано чернови на договора изтекоха в публичното пространство. Иранският парламент заявява, че договорът трябва да бъде проучен преди да бъде одобрен.

В иранската опозиция започна да се разпространява петиция, в която Китай се обвинява, че е сключил споразумение с политически фалирал режим. Петицията сравнява споразумения на Иран с Русия - договори от 1813 и 1828 г., при които Техеран предаде Кавказ, включително Грузия, Армения и Азербайджан, на Руската империя.

Иран и Китай сключиха 25-годишно споразумение за сътрудничество

Иран и Китай сключиха 25-годишно споразумение за сътрудничество

Медиите го наричат "25-годишен пакт за стратегическо сътрудничество"

Видеоклипове в социалните мрежи показват мирни протестиращи с лозунги "Иран не е за продан".

Споразумението се представя като път за Иран за избягване на санкциите на Запада. В краткосрочен план близо 1 милион барела ирански суров петрол ще бъдат доставяни на Китай на денонощие.

Работата по договора продължи 2 г. Въпреки че се съобщава, че споразумението е за 400 милиарда долара, министрите на външните работи на Китай и Иран увериха, че не са подписани детайлни договори.

В основата на 25-годишното споразумение е разширяване присъствието на Китай в иранския банков сектор, телекомуникациите, пристанищата, в железопътния транспорт и други десетки проекти. В замяна Китай редовно ще получава ирански петрол със сериозна отстъпка.

Ислямската република иска да се подпише под подобни документи и с Русия.

Някои ирански анализатори хвалят сделката като политическа катастрофа за САЩ. В миналото американските стратези предупреждаваха, че САЩ никога не трябва да се озовават едновременно срещу Русия и Китай.