Тази седмица американската администрация ще представи на иранското правителство нови предложения за деблокиране на ситуацията около Съвместния цялостен план за действие, предназначен за разрешаване на кризата около ядреното споразумение с Техеран. Това съобщи в понеделник "Политико", позовавайки се на два източника.

Изданието обяснява, че американската инициатива предвижда известно облекчаване на американските санкции срещу Иран в отговор на спирането от страна на Техеран на някои ядрени дейности, като използването на модерни газови центрофуги и обогатяване на уран до 20%. Публикацията не предоставя други подробности за американското предложение. Източници на "Политико" подчертават, че Вашингтон продължава да усъвършенства някои от спецификите от този вид.

Байдън преговарял с Иран за ядрена сделка

Байдън преговарял с Иран за ядрена сделка

Нова инициатива на Белия дом

В статията се казва още, че по-рано тази година Иран вече е отхвърлил едно американско предложение относно условията и двете страни да се върнат в пълно съответствие с ядрената сделка, а след това сам е представил свои предложения, които не отговарят на американската страна. "Политико" свидетелства, че САЩ и Иран вече няколко седмици "обменят идеи за това как да започнат преговори". Независимо от това, няма пряк контакт между Вашингтон и Техеран, те работят предимно чрез европейците, пише вестникът.

Според информацията, която тя е предоставила, САЩ преди това са предлагали на Иран да отвори достъп до част от замразените активи в замяна на отказа да обогати уран до 20%. Техеран смята подобен обмен за неравен и предлага на Вашингтон да отмени всички санкции на САЩ срещу Иран в замяна на едномесечно спиране на обогатяването на уран, отбелязва "Политико". Според информацията, с която разполага вестникът, американците отхвърлиха иранския отговор като несериозен.

Москва и Техеран призоваха за спасяване на иранската ядрена сделка

Москва и Техеран призоваха за спасяване на иранската ядрена сделка

Министрите на външните работи на двете държави проведоха първи разговори

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп реши през 2018 г. да се оттегли от ядрената сделка. Това споразумение беше подписано с Иран от петимата постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия през 2015 г. Настоящият шеф на администрацията на Вашингтон Джо Байдън многократно сигнализира за готовността си да върне Съединените щати в преговорите. Въпреки това американското правителство все още не е предприело практически никакви значими стъпки в тази посока.

Израел предупреди САЩ да не се връща към иранската ядрена сделка

Израел предупреди САЩ да не се връща към иранската ядрена сделка

Нетаняху не спомена по име Байдън, но се предполага, че се обръща към него

Президентът на Иран Хасан Рухани предупреди на 2 март в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, че ядреното споразумение не подлежи на договаряне и единственият начин да бъде запазен е вдигането на санкциите от Вашингтон срещу Техеран. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обаче на 10 март заяви, че Вашингтон ще облекчи ограниченията срещу Иран само след завръщането му в ядрената сделка.