Лидерите на етнически разделяния Кипър постигнаха съгласие за възобновяване на преговорите за обединение след двуседмична патова ситуация. Това обяви Организацията на обединените нации, цитирана от "Гласът на Америка".

Президентът на гръцката част на Кипър Никос Анастасиадис и турският кипърски лидер Мустафа Акънджъ се съгласиха да проведат четиридневна среща в Женева следващият месец, за да обсъдят състоянието на преговорите и да обменят вижданията си как да продължат разговорите за постигане на окончателно споразумение възможно най-скоро.

Преговорите ще започна на 9 януари. Двете страни ще се опитат да сключат проектоспоразумение, включващо колко територия всяка страна да контролира в новата федерация.

Информацията за подновяването на преговорите дойде след среща на Анастасиадис с Акънджъ, продължила повече от четири часа в Никозия, която се проведе под посредничеството на ООН.

Около 800 хил. кипърски гърци и приблизително 220 хил. кипърски турци живеят на разделения остров, който е разделен от изток на запад от буферна зона, известна като "Зелената линия", за чиято сигурност се грижат полицейски и военни части на ООН.

Кипър беше разделен при инвазията на Турция през 1974 г., предизвикана от вдъхновен от Гърция преврат. Но търканията между двете страни датират поне от десетилетие по-рано, когато кипърските турци се изтеглиха от правителството, съставено от гърци и турци, тъй като според турците кипърските гърци правели опити да ограничават влиянието им.

Хиляди турски войници са разположени в северната част на Кипър, отцепническа турска кипърска държава, призната само и единствено от Анкара.