В Мосул е ликвидиран един от военните главатари на терористичната групировка "Ислямска държава", известен с прозвището Абу Хаджир ар-Руси. Това съобщиха от полицията на Ирак. Възможно е той да е роден в Русия, съобщи РИА Новости.

По думите на началника на полицията генерал-лейтенант Раед Шакер, терористът е унищожен от ракетен удар, нанесен по щаба му в район Ас-Саура в западната част на града.

Силоваците още не могат с точност да кажат нито истинското име, нито гражданството на унищожения бунтовник, но подчертават, че "съдейки по прозвището му, той може да е с руски произход".

"Ислямска държава" изгубила повече от 3/4 от територията си в Ирак

"Ислямска държава" изгубила повече от 3/4 от територията си в Ирак

По-малко от 30 000 квадратни километра в Ирак и

По-рано иракските военни бяха обявили за унищожение предполагаемо пристигнали от Русия с прозвището Абу Мария ар-Руси, ръководил "Ислямска държава" в сферата на нефтопродуктите и един от военните командири на ИДИЛ - Абу Мухаджира ар-Руси.

Операцията на иракските военни и коалицията, оглавявана от САЩ в Мосул започна през октомври 2016 г. Те успяха да освободят източната част на града. През февруари иракския премиер Хайдер ал-Абади обяви начало на операцията за освобождение на западната част.

През март правителствените сили обявиха пълното обкръжение на терористите от Ислямска държава в Мосул и разрива на комуникациите им с бунтовниците в Сирия. Иракските сили за сигурност потвърдиха, че са взели под контрол две трети от западната част на града.