При бомбардировка от руската авиация срещу командния пункт на терористите в Дейр ал Зор е ликвидиран "министъра на войната" на "Ислямска държава" Хулмурод Халимов, съобщиха от руското военно министерство, цитирани от РИА Новости.

Заедно с него са убити и 40 редови терористи и още двама полеви командира.

"На събранието е присъствал и "военният министър" на терористичната групировка Хурмурод Халимов, който е загинал от смъртоносно раняване", се казва в съобщението на руското министерство.

Малко по-късно от агенцията съобщиха, че Халимов и още трима влиятелни полеви командира са убити по време на съвещание в командния пункт на терористите.
Сред тях е бил и "амирът на Дейр ез Зора" Абу Мухаммад Аш-Шимали, който отговаря за финансите и трансфера на вербованите новобранци на тренировъчната база на "Ислямска държава".
От руското военно министерство са информирали, че "редица европейски спецслужби го смятат за организатор на терористичните атаки в Париж през ноември 2015 година.

Ликвидиран от Въздушно-космическите сили на Русия са и 40 редови бойци и един комуникационен център.

"След потвърждение на получената информация и допълнителното разузнаване с два самолета Су-34 и Су-35 от Въздушно-космическите сили на Русия са нанесли прецизен авиоудар с бетонобойни бомби", информираха от руското военно ведомство.

На съвещанието терористите обсъждали ситуацията с настъпване на сирийската армия. Ударът на руската авиация е позволил да се ускори деблокирането на Дейр ал Зор.

Халимов е започнал кариерата си още в съветския спецназ (специални сили). По-късно станал командир на таджикския ОМОН, служил е в президентската гвардия.

От 2003 до 2008 година три пъти е преминавал специална подготовка на американската военна база Blackwater. В началото на май 2015 година Халимов не се явил на служба. След няколко месеца в интернет се появили видеоклипове, на които Халимов заявил, че се е присъединил към "Ислямска държава".

Таджикските власти обявиха Халимов за издирване по линия на Интерпол, а Държавният департамент на САЩ обяви награда от $3 млн. за информация за неговото местонахождение, назовавайки Халимов за един от ключовите лидери на "Ислямска държава".