Много антибиотици не са достъпни в по-бедните държави въпреки по-високите нива на инфекциозни заболявания, което засилва заплахата от резистентни на лекарства супербактерии.

Това се посочва в доклад, който ще бъде представен пред световните лидери и фармацевтичните компании на Световния икономически форум в Давос, пише "Гардиън".

Изследването е на базираната в Амстердам неправителствена организация Фондация "Достъп до лекарства". То също показва, че броят на разработените нови лечения на инфекциозни заболявания като пневмония, туберкулоза и гонорея е спаднал.

Инфекциозните заболявания все по-трудно се лекуват на световно ниво. През 2018 г. британец е първият човек на планетата, който е диагностициран с щам на гонорея, който е резистентен на всички антибиотици, които обикновено се използват за лечение на заболяването.

В по-бедните държави, където най-добрите антибиотици не са достъпни, лекарите често са принудени да използват лекарства с по-ниско качество или да отлагат лечението, което увеличава резистентните на лекарства бактерии. В Бразилия, Индонезия и Русия 40-60% от инфекциите са причинени от супербактерии. В Индия този процент е достигнал повече от 70 на сто за някои бактерии.

Изследването, в което се оценяват усилията на 30 от най-добрите фармацевтични компании в света, е финансирано от UK Aid и холандското здравно министерство.

От 13 нови антибиотици само три са достъпни в 10 или малко повече от общо 102 държави в света със средни и ниски доходи. Много стари антибиотици, които все още са ефикасни, също не са достъпни. От 24 такива "забравени" антибиотици само 14 са доставени на по-бедни държави.

Общо 138 ваксини или лекарства са разработени по света срещу 18 бактериални и гъбични инфекции в сравнение със 175 преди две години. Но 51 са във финални клинични изпитания в сравнение с 40 през 2018 г.