Филипините ревностно защитиха ситуацията с човешките права в страната, обвинявайки Запада в предубеждение, лицемерие и намеса, след като 38 европейски държави изразиха безпокойството си във връзка с хилядите убити по време на войната срещу наркотиците, съобщава Ройтерс.

Повече от 3 800 филипинци са убити от полицията по време на операции срещу разпространението и употребата на наркотици, откакто президентът Родриго Дутерте пое властта преди 15 месеца.

Според правозащитници много повече хора са убити. Те обвиняват полицията, че извършва екзекуции, прикрито с операции.

По време на среща на Съвета на ООН по правата на човека в Женева в четвъртък 38 държави подкрепиха инициирана от Исландия декларация, с която се призовава Манила да прекрати убийствата.

Декларацията е приета предимно от европейски държави, както и от Австралия, САЩ и Канада.

Филипински дипломати в Женева нарекоха декларацията "крайно политизирана", допълвайки, че са готови да приемат международна помощ, но не и да бъдат поучавани.

Представител на Манила разкритикува западните държави, че позволяват абортите, производството и продажбата на оръжие, както и подкрепят наемници във войни.

Ироничното е, че много държави, подписали се под декларацията, са същите държави, които са източници на оръжия, бомби и наемници, предназначени за избиване на хиляди хора по света не само по време на колониалното минало, но дори и днес, поясни представителят.

Социологически проучвания показват, че като цяло филипинците подкрепят войната срещу разпространението на наркотици.