Литва проверява фалшива информация, че САЩ планират да отворят военна база и да прехвърлят ядрените оръжия от Турция в балтийската държава, съобщават медии.

В социалните мрежи беше разпространено "прессъобщение", в което се твърди, че Вашингтон обмисля да открие военна база и да прехвърли ядрените си оръжия от Турция в Прибалтика. Но от Министерството на външните работи на Литва опровергаха информацията и заявиха, че става въпрос за фалшива новина. Ведомството поясни, че се разследва източникът на информацията.

"Важна информация...Това е кибератака - разследва се от литовските власти", пише министерството в "Туитър".

Във фалшивата информация се отбелязва, че 500 американски войници, наскоро разположени в региона, са на мисия за полагане на основите за изграждане на база в страната. Допълва се, че мисията е с фокус изграждане на инфраструктура, така че ядрените бомби от военновъздушната база "Инджирлик" в Турция да бъдат прехвърлени.

През последните дни САЩ наистина разположиха 500 американски войници и оборудване в Литва, което е част от стратегията за сдържане на Русия. Но мисията е на ротационен принцип и войниците ще се върнат в САЩ през пролетта. Вашингтон няма планове за постоянна база в Литва.