Представителите на парламента на Литва съобщиха, че комисията, която разследва информацията за тайни затвори на ЦРУ, е установила в страната действително е имало два такива центъра.

Един от тях е бил разположен в двуетажна сграда на около 20 километра от Вилнюс.

Председателят на комисията по сигурност в парламента Арвидас Анешкаускас заявява в интервю за БиБиСи, че докладът на разследващата комисия е готов и одобрен, а в следващите няколко дни предстои да бъде и публикуван.

Според доклада на комисията първият център е бил напълно оборудван с цел задържане на затворници по подозрение в тероризъм, въпреки това самите помещения не са били използвани.

Що се отнася до втория център за задържане, комисията не е успяла да се сдобие с достатъчно доказателства за присъствието на заподозрени в тероризъм.

Работата обаче е на двете учреждения е била частично прикривана от представителите на литовските специални служби.
Те са съществували в такъв режим на действие, че и ЦРУ е могло да използва инфраструктурата по свое усмотрение и без да информира напълно властите, се посочва в доклада на комисията.

По въпроса дали президентът на страната е бил информиран за съществуването на такива тайни затвори, председателят Анушкаускас посочва, че това не е изключено, но категорични доказателства липсват.
Във всеки случай обаче Съветът по отбрана и сигуронст на Литва нито веднъж не е обсъждал такъв въпрос и не е давал рекомендация.

Според данните на парламентарната комисия, информация за сътрудничеството със САЩ е била на разположение само на определени висши чинове в областта на сигурността и отбраната.

Членовете на комисията също така са установили, че в периода от 2005 - 2006 година на територията на Литва са кацали американски самолети, които не са били проверявани от властите. Само един обаче е случаят, в който има осуетяване на проверката.

Припомняме, преди около три години избухна скандал около информация за тайни превози и затвори на територията на Европейския съюз, които са се намирали под контрола на ЦРУ. Тайните затвори са били използвани за задържане на заподозрени в тероризъм и членове на екстремистки групи.

Скандалът с тайните затвори съвпадна с засилващите се критики от страна на международната общност и Европейския съюз към задържането на затворници в американската база в Куба Гуантанамо.

Най-много обвиненията за наличие на такива тайни затвори бяха отправени към бивши държави от съветската орбита - Литва, Естония, Румъния, Полша.

Германия, Полша и Дания признаха за такива практики, макар и не напълно и официално и без никакви подробности по случаите. 
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа осъди практиките, използвани от ЦРУ и поиска от правителствата да разследват случаите.