Хиляди протести срещу новите тежки ограничения във връзка с коронавируса, които доведоха до улични безредици и сблъсъци с полицията, не помогнаха: от 13 септември в Литва са въведени забранителни мерки за тези, които все още не са ваксинирани от коронавирус или не са преболедували. Те не се прилагат само за деца и юноши на възраст под 16 години, съобщава ТАСС. 

Според властите, без тези ограничения, които би трябвало да намалят риска от инфекция, Литва скоро отново ще се сблъска с необходимостта от въвеждане на национална карантина, която ще удари още по-болезнено във всички сфери на живота в страната.

Според решението на правителството, пропускът срещу коронавирус е паспорт на възможностите. Издава се в електронен или хартиен вид на ваксинираните, както и на тези, които са имали заболяване, ако медицински тест покаже достатъчно количество антитела.

Антиваксърите могат да получат този сертификат, но за това те трябва да преминат тестове. В същото време в частните лаборатории това струва от 22 до 60 евро. Тестът обаче се счита за валиден за 48 часа, така че ще трябва да го правите редовно, като имате предвид този период от време.

Междувременно паспортът на възможностите ще трябва да бъде представян от понеделник в търговски центрове с площ над 1,5 хиляди квадратни метра; във всички нехранителни магазини; на места, където се предоставят услуги за контакт, включително в заведения за обществено хранене, на публични събития, както и на работното място, ако работодателят реши да не позволява на хората да работят без посочения документ.

Първоначално правителството възнамеряваше да забрани на неваксинираните да използват обществен транспорт и да посещават медицински заведения, освен в случаите, когато е необходима спешна медицинска помощ. Но по-късно кабинетът промени решението си по тези позиции. Както отбеляза съветникът на президента на Литва Ирена Сегаловичене, предоставянето на основни услуги трябва да бъде гарантирано дори без паспорт за възможност.

Във Вилнюския университет не е толкова лесно да се влезе в дворовете на стария университет, който заема отделен блок в Стария град. На входа има специални патрули, които искат да покажате паспорта на възможностите - само с него можете да отидете в училища и други образователни институции на страната.

Ограниченията засягат не само учебния процес. Ректорът на Вилнюския университет, който е най-големият университет в страната с повече от 20 хиляди студенти, отбелязва на уебсайта на институцията: "Обръщаме ви внимание, че изискването за паспорт за възможност важи и за тези студенти, които възнамеряват да живеят в общежития по време на следването си в университета". Тези, които нямат този пропуск ще трябва да се изнесат.