Ливан се нуждае от спасителен заем в размер от 20 до 25 милиарда долара, включително и от подкрепа на Международния валутен фонд (МВФ), за да излезе от финансовата си криза.

Това заяви бившият министър на икономиката Насер Саиди, цитиран от Ройтерс.

Продължаващата криза в Ливан срина и доверието в банковата му система и предизвика опасения сред инвеститорите за неизпълнение на задължения.

Нови протести срещу властта в Ливан

Нови протести срещу властта в Ливан

Искат оставката на новия премиер дни след назначаването му

Протестите срещу властта продължават и през януари тази година.

Демонстрантите настояват за оставката и на новия премиер Хасан Диаб, когото разпознават като част от статуквото, а не промяна.

Хасан Диаб е подкрепян от шиитската групировка "Хизбула" и на него се разчита да сложи край на продължаващата криза в страната.

Сунитските и християнски двибения обаче не го подкрепят.

Диаб е малко познат като политик и известен повече като професор по инженерни науки в Американския университет в Бейрут.

Президентът на Ливан Мишел Аун заяви в изявление в петък, че се надява, че следващата седмица ще бъде съставено ново правителство.

Аун каза, че се работи за формиране на правителство от специалисти, които могат да разрешат текущите проблеми в страната и да възстановят вътрешното и външното доверие.

Ливан ще прави кабинет от технократи

Ливан ще прави кабинет от технократи

Политическа криза в страната

Протестите и политическата безизходица доведоха Ливан до най-тежката икономическа криза в страната след гражданската война 1975-1990 година.

Международната общност призова да се сформира бързо нов кабинет, който да проведе икономически реформи и да отключи международната помощ