Днес ливанската армия се опита принудително да отвори пътища и да премахне изградените от протестиращите барикади по улиците. Недоволни ливанци за седми ден поред протестират срещу влошената икономическа ситуация в страната, информира ДПА.

Четвърти ден на масови протести в Ливан

Четвърти ден на масови протести в Ливан

Десетки хиляди демонстранти се събраха на протест в Бейрут

Войници с бронирани машини избутваха настрани демонстранти в северен Бейрут и премахнаха блокади на пътищата, разказаха свидетели. Действията на армията разгневиха протестиращите, които в отговор започнаха да крещят "Революция! Революция!".

Снимка 449242

Източник: ЕПА

Свидетели на протест в град Джал ал Диб, северно от столицата, обявиха, че двама демонстранти са получили леки наранявания при блъсканица.

Някои от протестиращите преговаряха с военните и се обърнаха към тях с думите: "Ние провеждаме демонстрация за вашите семейства също".

През последната седмица протестиращи блокираха ключови пътни артерии, събираха се на улицата и проведоха големи демонстрации до правителствените сгради в Бейрут.

Безпрецедентни протести в Ливан от десетилетие

Безпрецедентни протести в Ливан от десетилетие

Най-големите протести в Ливан за десетилетие напомнят на Арабската пролет през 2011 г.

Снимка 449238

Източник: ЕПА

Училищата, университетите и банките остават затворени в цялата страна на фона на протестите, на които участниците настояват за справяне с корупцията и възстановяване на икономиката на Ливан.

Протестиращите към момента отхвърлят пакета от икономически реформи на правителството, които премиерът Саад Харири разкри в понеделник.

"Няма да напуснем улицата, докато всички от тази политическа група не напуснат", пише на плакат, закачен на стена в централната част на Бейрут.

Снимка 449241

Източник: ЕПА

Реформите включват 50% орязване на заплатите на бившите и настоящите депутати и министри, премахване на Министерството на информацията и други държави институции и създаване на комисия за борба с корупцията. Харири обеща да не се налагат нови данъци.

Правителствен източник коментира пред ДПА, че има сериозни обсъждания сред лидерите и политическите партии дали трябва да бъдат направени промени в кабинета или изцяло нов кабинет, който ще бъде предимно от икономически експерти.

Демонстрантите обвиняват политическата класа в лошо управление, прахосване на държавни средства и голяма корупция.

Протестите започнаха миналия четвъртък заради непопулярно предложение да се въведе такса за тези, които използват приложения като WhatsApp, за да се увеличат постъпленията в държавната хазна.

Дългът на Ливан е около 150% от БВП - един от най-високите в света.