Лодка с мигранти се преобърна край Канарските острови в Испания, съобщава Асошиетед прес. Един човек загина, а други 24 са в неизвестност, по информация на испанските власти.

Плавателният съд се е преобърнал между късните часове на понеделник и ранните часове на вторник, съобщи морската спасителна служба на Испания. Испанските спасители, които се насочиха към островите, пресякоха пътя на три лодки с мигранти, и успяха да спасят общо 116 души.

Две от лодките бяха разположени в понеделник следобед, носейки се на около 65 километра южно от архипелага, който се намира край северозападния бряг на Африка.

Трета лодка беше намерена преобърната на около 225 километра южно от островите. Морските служби спасиха 36 души, включително 10 жени и двама непълнолетни, и откриха тялото на жена. Оттогава издирването е спряно.

Потъващата лодка, за която се смята, че е тръгнала от нос Боджадор в спорната територия на Западна Сахара, е превозвала 61 мигранти.

През последните години мигранти се бореха да пресичат Атлантическия океан, за да стигнат до Канарските острови, рискувайки един от най-опасните маршрути към европейска територия.

Миналата година 22 316 мигранти пристигнаха през Канарските острови. От януари до средата на април тази година 6359 мигранти са пристигнали на Канарските острови. Според Министерството на вътрешните работи, това е 60% увеличение в сравнение със същия период на миналата година.

35 мигранти се удавиха край Либия

35 мигранти се удавиха край Либия

Намерени са 6 тела, останалите все още се издирват