Военноморските сили на Аржентина съобщиха, че частна компания, наета от правителството, е локализирала изчезналата преди година подводница "Сан Хуан" (ARA San Juan) на 800 метра дълбочина, информира "Ройтерс".

Сигнали от изчезнала подводница?

Сигнали от изчезнала подводница?

Контакт все още не е бил установен

Подводницата с 44 души екипаж изчезна през ноември 2017 г. Тя имаше кислород за седем дни след последното й засичане на 15 ноември 2017 г. Екипажът на подводницата е получил заповед да се върне в морска база в Мар дел Плата на източното крайбрежие на Аржентина, след като влязла вода в подводницата през шнорхела за снабдяване с въздух.

Издирват подводница на ВМС на Аржентина

Издирват подводница на ВМС на Аржентина

На борда на подводницата "Сан Хуан" има 40 души

Компанията Ocean Infinity, която може да претърсва и картографира дъното на океаните и моретата, е наета от Аржентина след провала на мащабна международна операция за откриване на съда след изчезването му в южната част на Атлантическия океан.

Пожар потопил аржентинската подводница

Пожар потопил аржентинската подводница

Късо съединение е виновно за трагедията

Подводницата е била на 430 километра от патагонското крайбрежие на Аржентина, когато е изпратила последния сигнал.

Целият екипаж на аржентинската подводница вероятно е загинал

Целият екипаж на аржентинската подводница вероятно е загинал

Вчера беше съобщено, че в района е избухнал взрив

Подводницата клас TR-1700 е германско производство. Тя е на въоръжение от средата на 80-те г. на XX век. Правен е ремонт между 2008 и 2014 г. По време на ремонта за 12 милиона долара плавателният съд е намален наполовина. Сменени са двигателите и батериите. Експерти коментират, че такива кардинални промени се правят трудно и при най-малка грешка животът на екипажа е под огромна опасност.