Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп променя отношението си към Русия и вече гледа на Москва като на съперник. Това е мнението на военния министър на Великобритания Майкъл Фалън, цитиран от Ройтерс.

Тръмп многократно хвали руския президент Владимир Путин по време на кампанията преди президентските избори в САЩ. В страната се провеждат няколко разследвания за преки контакти между съветници на милиардера и Русия преди и след вота през ноември, което обезпокои Европа, тъй като американският лидер може да потърси сделка с Москва.

Но по време на посещение в балтийските държави Фалън заяви, че сега Вашингтон е по-предпазлив относно шансовете за по-добри отношения с Кремъл.

Пред журналисти в Тапа, Естония, на 150 километра от руската граница, Фалън подчерта, че американският военен министър и американският държавен секретар вече не си правят илюзии и знаят, че на Русия вече трябва да се гледа като на съперник.

Трябва да се обвързваме с Русия. Трябва да говорим с Русия, когато е необходимо, но също да бъдем внимателни, изтъкна още той.