Правителството на Великобритания обмисля да запази свободното движение на хора в случай, че Обединеното кралство напусне ЕС без споразумение.

Това информира Business Insider, позовавайки се на изтекли в публичното пространство бележки от среща на вътрешното министерство.

Брекзит: Грамадни опашки на Дувър

Брекзит: Грамадни опашки на Дувър

Колоната от тирове на Кале може да достигне до 25 км.

Според информацията граничните власти са обсъдили няколко решения в случай на Брекзит без сделка, включително да не се въвеждат гранични проверки за граждани на ЕС. Лондон обсъжда тази опция, тъй като се безпокои от липсата на имиграционни служители и от това, че повече проверки ще означава по-дълги опашки на летищата и на граничните пунктове. Но Великобритания е заключила, че ще "толерира по-висок риск за сигурността" чрез допускане на свободното движение само при "най-лошия сценарий". Дори и да избере този вариант, британското правителство ще извършва допълнителни проверки на някои граждани на ЕС чрез въвеждане на интелигентна система за контрол.

Лондон: Само Путин печели от Брекзит без сделка с ЕС

Лондон: Само Путин печели от Брекзит без сделка с ЕС

Брекзит без споразумение е "последното нещо, което искаме"

Вътрешното министерство твърди, че свободното движение ще бъде преустановено след Брекзит и допълва, че вече извършва проверки на всеки, който влезе в страната.