Великобритания и ЕС могат да сключат търговско споразумение в рамките на 12 месеца. Това заяви пред Камарата на общините министърът за Брекзит Дейвид Дейвис, цитиран от "Гардиън".

Запитан по време на изслушването дали е възможно сключване на споразумение за свободна търговия за 12 месеца, Дейвис отговори утвърдително.

Търговските преговори между Великобритания и ЕС могат да продължат 3 г.

Търговските преговори между Великобритания и ЕС могат да продължат 3 г.

Три години, ако започнем разговори през декември

Вчера обаче главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние подчерта, че подобно споразумение може да бъде сключено в рамките на три години.

Според Дейвис аргументите, че не е възможно да се сключи търговска сделка в рамките на 12 месеца, се базират на други ситуации, което е различно.

ЕС и Великобритания започват с идентични регулации, подчерта той и поясни, че двете страни искат безмитно споразумение.

Дейвис потвърди, че не може да се сключи подобно споразумение, докато Великобритания все още е в ЕС. Той също така потвърди, че подобна търговска сделка ще трябва да бъде ратифицирана от парламентите на страните членки на ЕС.

Британският министър каза още пред законодателния орган, че очаква преходното споразумение да бъде съгласувано в началото на 2018 г., а през декември Лондон очаква ЕС да предостави насоки във връзка със сключването на преходно споразумение.

По думите му Лондон правно ще има финансови задължения към ЕС около година след Брекзит.

Според Дейвис ЕС ще иска повече пари, ако Великобритания поиска по-дълъг преходен период, тоест повече от 2 г. Той каза още, че този двугодишен период може да бъде съгласуван от евролидерите при гласуване с квалифицирано мнозинство.

Министърът също предупреди, че ЕС може да се опита да наложи "внезапни, в последния момент" условия на преговорите за Брекзит.