От началото на годината Русия много вероятно е увеличила използването на леки превозни средства, като високопроходими автомобили и мотоциклети, за да превозва персонал до фронтовите линии и да извършва атаки срещу украински позиции, особено през нощта. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че през ноември 2023 г. руският президент Владимир Путин лично е инспектирал новопридобитите китайски високопроходими автомобили Desertcross 1000-3 от Odes industries. Твърди се, че Русия е закупила над 2100 от тези превозни средства.

Според британското разузнаване руските сили вероятно все по-често използват по-леки и по-бързи превозни средства за разузнаване на украинските отбранителни позиции, така че впоследствие да включат артилерия, дронове с изглед от първо лице (FPV) или дронове камикадзе в опит за постоянно отслабване на украинските сили.

Британското МО обаче посочва, че липсата на броня и огнева мощ в замяна на повишена мобилност прави леките превозни средства много по-уязвими от бронираните си аналози за редица оръжейни системи.

Украинските FPV дронове вече показаха способността си ефективно да поразяват такива леки превозни средства.

Русия вижда и с просто око неблагоприятната позиция на Украйна на фронта

Русия вижда и с просто око неблагоприятната позиция на Украйна на фронта

Колониалната помощ на САЩ нямало да промени ситуацията