През 2019 г. 9,6 милиона души са посетили "Лувъра", докато музеят се опитва да ограничи наплива. След като през 2018 г. музеят беше посетен от рекордните 10,2 милиона души, директорът на "Лувъра" Жан-Люк Мартинез обяви, че най-посещаваният музей в света активно обезсърчава туристите през пиковите летни месеци, информира АФП.

Истинската промяна е през юни, юли и август, коментира Мартинез пред АФП и поясни, че "целенасочено" са намалили броя на посетителите с 600 000.

Опитахме се да намалим броя на посетителите, така че да не са повече от 1 милион на месец, което се случи през 2018 г., добави той.

За да стане това, музеят затвори врати за няколко дни през пиковия летен сезон, когато френската столица беше връхлетяна от гореща вълна, поясни Мартинес.

Ние сме единствената културна институция в света, която прави това и ние сме много ясни с хората. Правим това, защото искаме да посрещнем хората по-добре и да не са само повече и повече посетители, обясни той.

"Лувърът" е най-посещаваният музей в света. Националният музей на Китай в Пекин е втори с 8,6 милиона посетители, а трети е музеят на изкуството "Метрополитън" в Ню Йорк със 7,3 милиона души през 2018 г.

Мартинез каза, че резервациите в интернет, които сега представляват половината от посещенията в "Лувъра", са помогнали за регулиране на броя на посетителите.