Решението на Европейската комисия (ЕК), която реши да събере от американската корпорация „Епъл” близо €13 млрд., показа необходимостта от данъчна реформа в САЩ и по-специално по отношение на корпоративното данъчно облагане. Тази позиция беше изразена от американския финансов министър Джейкъб Лю в статия, публикувана в понеделник вечерта в електронната версия на вестник „Уолстрийт джърнъл”.

"Налице е широко разпространеното убеждение, че нашата данъчна система трябва да бъде реформирана", - каза той. Според министъра, данъчен кодекс на САЩ "съдържа много вратички ", които позволяват на корпорации изкуствено да намаляват данъчните си плащания чрез прехвърляне на доходите си от страни с високо данъчно облагане в държавата, където данъчно облагане е ниско или несъществуващо.

Комбинацията от относително високи ставки на корпоративния налог в САЩ заедно със сложната система за облагане на международните компании и застаряващата инфраструктура правят от САЩ по-малко привлекателна страна за бизнеса, смята Лю.

Според него решението на ЕК за „Епъл” ще подкопае бизнес климата в Европа, защото то несправедливо се намесва в делата на суверени страни и се основава на преценки със задна дата.