42-годишен скайдайвър с повече от 18 хиляди скока влезе в историята, след като стана първият човек, скочил без парашут и успял да се приземи успешно в мрежа, съобщава АП.

След 2-минутно свободно падане Люк Айкинс се приземи успешно в мрежа 30 на 30 метра в ранчото Big Sky в Сими Вали, Калифорния. Той скочи от 7 600 метра височина, падайки с около 190 километра в час.

Двете спасителни мрежи бяха закачени на четири крана с височина колкото 20-етажна сграда. 

Веднага след историческия скок Айкинс прегърна жена си Моника, която гледаше от земята с 4-годишния им син Логан и други роднини.

Снимка 246932

Източник: ЕПА

Почти левитирах, невероятно”, каза скайдайвърът.

Това нещо просто се случи. Просто нямам думи”, добави той и благодари на десетки членове на екипа, които работиха с него две години, за да подготвят скока, включително и тези, подготвили мрежата.

Историческият скок беше предаван на живо по американски телевизии.

Преди да скочи от самолета Айкинс е получил нареждане от Гилдията на киноактьорите в САЩ да носи парашут. Но според 42-годишния с парашут би било по-опасно при падането в мрежата. Но той поясни, че ако се е наложило да носи, той е нямало да го отвори.

Няколко минути преди скока водещите на шоуто заявиха, че ограниченията са премахнати. Айкинс скочи от самолета без парашут. Той скочи с други трима скайдайвъри, всеки от тях носеше парашут. Единият от тях беше снабден с камера, другият с димка, за да може хората на земята да следят падането и третият носеше кислородна маска, за да снабдява с кислород Айкинс до височината, където няма нужда. След това останалите отвориха парашутите и оставиха 42-годишния.

Снимка 246929

Източник: ЕПА

Айкинс призна преди скока, че е нервен.

42-годишният е скочил за първи път с парашут на 12-годишна възраст. Четири години по-късно прави своя първи скок самостоятелно.  Баща му и дядо му са скайдайвъри, а жена му има 2 хиляди скока.