Столицата на Испания Мадрид и голяма част от съседния регион Кастилия-Ла Манча sа в повишена готовност в петък за това, което метеоролозите очакват да бъде най-силният снеговалеж от десетилетия, донесен от бурята Филомена, съобщава "Ройтерс".

Подобни събития са редки в региона и нарушават ежедневието и мобилността, идват в момент, когато хората се връщат у дома след коледните и новогодишните празници. Тази година обаче има по-малко трафик от обикновено поради ограничения за пандемията на коронавируса.

Тъй като започна да вали обилен сняг, властите съобщиха, че големите паркове в Мадрид, включително известният Ретиро до музея Прадо, ще бъдат затворени от петък следобед като предпазна мярка.

С прогноза за сняг до 20 см за 24 часа и температури, които се очаква да се движат около нула градуса по Целзий през по-голямата част от деня, югът на регион Мадрид, включително столицата, е в най-високото си ниво на готовност за за първи път от създаването на системата през 2007 г.

Рубен дел Кампо, говорител на Държавната метеорологична агенция, каза, че градът вероятно е изправен пред най-силния снеговалеж поне досега през 21 век.

"Може би ще трябва да се върнем към снеговалежите през февруари 1984 г. или към този от март 1971 г., за да намерим подобни прецеденти, ако прогнозите, които очакваме, са верни", добави той.

Сняг вече покрива Мадрид от четвъртък, ден след като Испания регистрира най-ниската температура, регистрирана някога на Иберийския полуостров, от -34,1°С, в Пиренеите на север.

Бурята Филомена напредва през Испания, след като удари Канарските острови със силен вятър и дъжд.

В Гран Канария ферибот с 59 пътници и 17 души екипажа се наводни в четвъртък вечерта заради силния вятър при влизане в пристанището на Агаете. В петък бреговата охрана теглеше ферибота до пристанището, пътници и екипаж, все още бяха на борда, невредими.