На столичния съвет на Мадрид му писна от папагали. Или по-конкретно от хиляди пискливи, светлозелени папагали монах, които кръстосват небето над столицата и изграждат гнезда по дърветата в испанската столица, пише "Гардиън".

Съветът обяви планове за намаляване на броя на папагалите монах, след като наскоро публикувано проучване показа, че популацията им се е увеличила от 9000 птици преди три години до 12 000 днес. През 2005 г. популацията им в Мадрид е била от само 1700.

Въпреки че птиците са от Аржентина, много от тях са внесени като домашни любимци преди да бъде наложена забрана преди 8 г.

Местните власти се аргументираха, че популацията им трябва да бъде намалена, тъй като птиците се борят с други видове за храна и вредят на средата с огромните си гнезда. Също така представляват риск за общественото здраве, тъй като могат да предават заболявания на хора като орнитоза (пситакоза или папагалска треска), салмонела и птичи грип.

Размерът на гнездата на папагалите също се оказва сериозен проблем.

С времето те стават по-големи, гнездата им могат да се превърнат в опасност, защото тежат до 200 килограма. Това представлява заплаха за дърветата и също за хората, се казва в съобщение на властите в Мадрид.

Столичните власти работят с Испанското орнитологическо общество и ще започнат "хуманно избиване" и стерилизация през следващите месеци. Целта е контрол и намаляване на броя на папагалите монах в столицата, тъй като много хора се притесняват и има много оплаквания.

Местните власти са получили 197 оплаквания във връзка с птиците от януари до края на август тази година. През миналата година общо са регистрирани 218 оплаквания.

Не се съобщава колко папагали ще бъдат избити, но властите уверяват, че няма да изтребят цялата популация.