Президентът на Венецуела Николас Мадуро съобщи, че Китай ще помогне за възстановяването на икономиката на латиноамериканската страна, информират световни агенции.

След завръщането си от визита в Пекин Мадуро обяви, че Венецуела ще удвои износа на петрол за Китай до 1 милион барела на ден.

Мадуро търси споразумения с „голямата сестра” Китай

Мадуро търси споразумения с „голямата сестра” Китай

Мадуро обяви след кацането си в Пекин тази нощ, че е дошъл с "големи очаквания"

Мадуро подчерта, че китайското правителство ще финансира развитието на петролния сектор в страната му, за да се увеличи производството.

През последното десетилетие Китай отпусна заем на членката на ОПЕК от 50 милиарда долара. Каракас връща заема с петролни доставки. Латиноамериканската държава все още дължи 20 милиарда долара на Пекин.

В същото време Мадуро съобщи, цитиран от АП, че може да отмени планираното посещение в САЩ през следващата седмица, защото се безпокои, че противниците му могат да се опитат да го убият, ако пътува в чужбина.

Мадуро поясни, че се е надявал да участва на ежегодната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, на която не е бил от 2015 г., за да се бори с американската кампания на омраза към социалистическото му правителство.

Но той подчерта, че опонентите му, подкрепяни от САЩ, продължават да търсят начини за отстраняването му и от съображения за сигурност може да пропусне сесията.

"Все още обмислям дали да отида на Общото събрание на ООН, защото знаете, че те се опитват да ме убият", каза той.

"Това е постоянна конспирация", смята Мадуро.