Президентът на Венецуела Николас Мадуро призова в сряда за по-хуманна икономическа система в световен мащаб на фона на пандемията Ковид-19, предаде "Пренса Латина".

При откриването на видеоконференцията на високо равнище, президентът призова за международна общност, която да зачита живота и традициите на народите.

Той иска алтернатива на неолиберализма във всичките му форми на изразяване, истински хуманистичен и революционен съюз за интеграцията на страните от региона.

Държавният глава изтъкна съвместните усилия на страните членки на регионалния блок в борбата срещу пандемията Covid-19.

Междувременно, инфлацията във Венецуела през последните 12 месеца до май е 3 684 процента, заяви по-рано контролираното от опозицията Народно събрание.

В изявление законодателният орган заяви, че общата инфлация през май е била 15 процента, в сравнение с 80 процента през април.

Парламентът на Венецуела отчете 3600% инфалция през май за последните 12 месеца

Парламентът на Венецуела отчете 3600% инфалция през май за последните 12 месеца

Минималната заплата все още е около $4 долара, едва достатъчни за килограм месо

От началото на годината цените са се повишили с над 400 процента, но инфлацията в годината всъщност е спаднала от 4,210 процента през април.

Поради липса на данни, публикувани от правителството на президента Николас Мадуро, Народното събрание издава собствена статистика от 2017 г.

Централната банка на страната публикува някои данни в понеделник, като поставя месечното увеличение на цените на 38,6 процента, повече от парламента и инфлация от началото на 2020 г. на 296 процента, по-малко от отчетеното от законодателната власт.

Ударената от криза Венецуела е в рецесия повече от шест години.

В края на април правителството увеличи минималната заплата със 78 процента, включително задължителните купони за храна. Това е второто подобно повишение тази година, но минималната заплата все още възлиза на около 4 долара, едва достатъчни, за да се купи килограм месо.

Венецуела приключи миналата година с инфлация от 9 500 процента, според Централната банка, въпреки че Народното събрание постави тази цифра на 7 300 процента.