Инфлацията във Венецуела през последните 12 месеца до май беше 3 684 процента, заяви контролираното от опозицията Народно събрание, съобщава АФП.

В изявление законодателният орган заяви, че общата инфлация през май е била 15 процента, в сравнение с 80 процента през април.

От началото на годината цените са се повишили с над 400 процента, но инфлацията в годината всъщност е спаднала от 4,210 процента през април.

Поради липса на данни, публикувани от правителството на президента Николас Мадуро, Народното събрание издава собствена статистика от 2017 г.

Централната банка на страната публикува някои данни в понеделник, като поставя месечното увеличение на цените на 38,6 процента, повече от парламента и инфлация от началото на 2020 г. на 296 процента, по-малко от отчетеното от законодателната власт.

Ударената от криза Венецуела е в рецесия повече от шест години.

В края на април правителството увеличи минималната заплата със 78 процента, включително задължителните купони за храна. Това е второто подобно повишение тази година, но минималната заплата все още възлиза на около 4 долара, едва достатъчни, за да се купи килограм месо.

Венецуела приключи миналата година с инфлация от 9 500 процента, според Централната банка, въпреки че Народното събрание постави тази цифра на 7 300 процента.

Бензинът поскъпва във Венецуела, въпреки доставките от Иран

Бензинът поскъпва във Венецуела, въпреки доставките от Иран

Страната с едни от най-големите петролни запаси...