Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас назначи нов министър-председател.
Салям Фаяд
е получил мандат са съставяне на извънредно правителство.

Кандидатурата на Фаяд е била одобрена от палестинското ръководство практически единодушно, съобщава РИА Новости, цитирайки интервю на говорителя на Абас Набил Амру, дадено по „Ал-Джазира".

Вчера Махмуд Абас разпусна правителството на ХАМАС, изпрати в оставка досегашния премиер-министър Исмаил Хания и по този начин въведе региона в режим на извънредно положение.
Освен това Махмуд Абас поръча сформиране на ново „правителство на спасението".

Тази радикална стъпка беше взета като отговор на продължаващите кръвопролитни стълкновения в сектора Газа между активистите на Фатах и Хамас.

Палестинските закони позволяват председателят на Палестинската автономия да изпраща правителството в оставка и да сформира „извънреден" кабинет, за когото не трябва одобрението на парламента, където в момента Хамас имат мнозинство.

В същото време обаче Исмаил Хания обяви, че палестинското правителство ще продължи да работи, независимо от решението на Абас за неговото разпускане.

Коалиционното правителство, в което влизаха представители на Фатах и Хамас, а също и независими министри, беше сформирано благодарение на договореностите постигнати през февруари месец в Саудитска Арабия.
Предполагаше се, че договореностите, постигнати в свещения за мюсюлманите град Мека, ще сложат край на кървавите междуособици между палестинците.
Въпреки това в последните дни жертвите на стълкновенията достигнаха небивали мащаби и за около седмица загинаха около 100 души.

Развоят на събитията в Палестинската автономия предизвика реакциите на политическите лидери по света.
САЩ, ЕС и Израел обмислят начините за подпомагане на Махмуд Абас. Израел вече обяви, че ще затегне икономическото и политическото ембарго, което е насочено към Хамас.
Арабската лига призова към незабавно прекратяване на огъня и обяви намерението си днес да проведе извънредно заседание по темата.