Диалогът между Фатах и Хамас може да бъде възобновен само при положение, че секторът Газа се върне под юрисдикцията и управлението на Палестинската национална автономия. Това е заявил президентът Махмуд Абас на пресконференция след разговори с президента на Египет Хосни Мубарак.

„Движението Хамас е длъжно на върне сектора Газа към това положение, което е било до последния кризис. Те много добре знаят как да направят това", казва Махмуд Абас, цитиран от РИА Новости.

Президентът на палестинската автономия отрече появилата се по-рано информация за тайни преговори между Фатах и Хамас.
По думите на Абас, той е съобщил на египетския президент за резултатите от своите срещи с министър-председателя на Израел Ехуд Олмерт, главния секретар на САЩ Кондолиза Райс, а също и за неотдавнашната си визита в Москва.

Срещата между Махмуд Абас и Хосни Мубарак се провежда в рамките на преговорите за ситуацията в сектора Газа и придвижването на близкоизточния мирен процес, като инициативата произтече от президента Джордж Буш за провеждане на международна конференция по проблема.

Това е първата визита на Махмуд Абас в Египет след последните сблъсъци и вътрешнопалестинския конфликт в средата на миналия месец.