Смъртта на Махса Амини е насилствена, а не е заради нейното здравословно състояние. Това пишат в доклад ООН, които са направили проверка на фактите около смъртта на момичето, съобщава ББС.

В доклада се казва, че момичето е починало вследствие на травма, получена докато е била в полицията, което доказва, че службите са отговорни за нейната смърт.

Иранското правителство не е коментирало доклада. То многократно отрича смъртта на Амини да е причинена умишлено и казва, че тя се дължи на недоброто здравословно състояние на момичето.

Припомняме, че 22-годишната Амини умря през 2022 година в болница в Техеран, след като беше отведена от нравствената полиция, поради нарушение в носенето на хиджаб (забрадка).

Иран забрани на семейството на Махса Амини да пътува, за да получи наградата "Сахаров"

Иран забрани на семейството на Махса Амини да пътува, за да получи наградата "Сахаров"

ЕС я връчва на борци за правата на човека

След 30-минутен престой в полицията е откарана в болницата.

Нейната смърт предизвика протести в цялата страна, като много жени палеха забрадките си. Те искаха да се отмени закона, който ги задължава да носят хиджаб.

Иранските сили за сигурност потушиха протестите в страната, убиха стотици и екзекутираха десетки за предполагаемо участие в това, което официални лица нарекоха "бунтове".

ООН не очаква докладът да повлияе върху политиките на иранското правителство, което е изключително консервативно.

Ниската избирателна активност на изборите, проведени на 1 март, показва разочарованието на хората от политиките на страната си.

22-годишна иранка почина след задържанe от "морална полиция" заради хиджаб

22-годишна иранка почина след задържанe от "морална полиция" заради хиджаб

Полицията обяснява, че е задържана за "реабилитация и обучение" и "внезапно получила сърдечен проблем"