Председателят на българската делегация в групата на ЕНП д-р Андрей Ковачев призова за допълнителни усилия от стана на Македония по пътя й към членството в Евросъюза.

Комисията по външна политика на ЕП гласува доклада за напредъка на Бившата Югославска Република Македония по пътя й към ЕС за 2009.

В окончателния текст на документа бяха записани и поправките, внесени по инициатива на българския евродепутат д-р Андрей Ковачев.

Като цяло докладът за напредъка на Македония призовава нашата западна съседка да положи допълнителни усилия по пътя й към пълноправното членство в Евросъюза.

Включено в първата поправка е компромисното предложение, направено от д-р Андрей Ковачев и гласувано от комисията, което подчертава важността от гарантирането на правата на лицата, чиито схващания за етническия им произход се различават от официално признатите.

Втората поправка е внесена от българския евродепутат от ГЕРБ и подписана още от Йоанис Касулидис (Гърция), Кристиан Дан Преда (Румъния ), Ханс-Герт Пьотеринг (Германия) и Евгени Кирилов (от Групата на социалистите и демократите).

Чрез поправката се призовават властите в бившата югославска република Македония да вземат необходимите мерки срещу езика на омразата към съседни държави-членки на ЕС в средствата за масово осведомяване, както и сходни твърдения в учебниците.

Друга поправка включена от д-р Ковачев посочва, че съвместното честване на общи исторически събития със съседните страни-членки на ЕС допринася за по-доброто разбиране на историята и поддържането на добросъседски отношения.

Докладът ще бъде гласуван от Европейския парламент по време на следващата пленарна сесия през месец февруари в Страсбург.