www.vecer.com.mk

Скопие не признава българското дарение - Универсалната зала, изградена след земетресението от юли 1963 г., пише скопският вестник „Вечер". Статията е озаглавена: „Универсалната зала в Скопие не е дарена от България, а за нея са платени 630 хиляди долара".

Изданието припомня, че след силния трус загиват повече хиляда души, а над две трети от града е унищожен. Редица държави, сред които и България, изпращат помощи за възстановяването на Скопие и пострадалите граждани.

Вестникът подкрепя своето твърдение с договор за строителство, открит в архивите на залата. Документът бил подписан между „Технометал" Нови Сад и „Техноспортстрой" София. Парите пък били отпуснати от тогавашната Дирекцията за жилищно и комунално строителство на Скопие.

Документите бяха открити докато претърсвахме архивите по случай 45-ата годишнина на залата. Те показват, че не става дума за дарение за Скопие от България, а легално е поръчана от българска фирма за 630 хиляди долара, посочва директорката Вера Бошковска.

По думите й в договора е посочено, че трябва да бъде изградена зала, подобна на софийския цирк, с 1800 зрителски места. В чл. 3 на контракта се посочва, че строителството ще бъде съгласно българските правила и закони.

Вестникът изтъква един интересен факт - никъде в договора не пише, че става дума за обект с временен характер, както всички са мислили досега, а в детайли се посочва начинът на построяване - от получаването на разрешително, избора на терен и купуването на материали, които повечето са от България.

Строителството на Универсалната зала продължило 2 години.