Според македонските власти паметната плоча, унищожена от македонския журналист Миленко Неделковски, е поставена незаконно, предава БНТ.

В официално съобщение на македонското външно министерство се казва: "Плочата е незаконно поставена и очакваме от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за поставяне на паметни плочи.

Очакваме институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите", пише на сайта на македонското външно министерство.

Съобщението завършва със становището, че конфликтите и жертвите от миналото на която и да е страна трябва да бъдат мотив за по-засилено сътрудничество в региона и общи усилия за интеграция в Европейския съюз.

Македонският премиер Емил Димитриев е уверил премиера Бойко Борисов, че в Скопие са взели необходимите мерки след вандалската проява срещу паметната плоча на българските воини на Каймакчалан.

Борисов нарече извършителя й Миленко Неделковски "Будала":

Това да чупят с чукове паметници български - ще имат много неприятни срещи след това. И тогава, когато най-много очакват помощ, няма да получат. Защото ние не чакахме никой да ни поиска помощ от Македония - изпратихме и пожарна, и води, и храни, и всички македонци бяха доволни от това, с което България им помогна.

Сега, в сряда, Министерски съвет гласува 300 000 лева за помощ на Македония. И това ли заслужава българинът? Че ние се отнасяме братски към тях, а да излезе този и да троши плочата. Това подпомага ли нашата дружба? Подпомага ли интеграцията на Македония в Европейския съюз? Ми утре ние трябва да гласуваме за тях!,  допълни българският премиер.

Борисов е разговарял с македонския премиер Димитриев на мини срещата на върха във Виена за мигрантската криза. Там пред колегите си от балканските държави, Унгария, Германия и Австрия Борисов призова за затваряне на границите на Европейския съюз и обработване на молбите за убежище отвъд оградата.