Президентът на Македония Георге Иванов обяви, че страната му е била принудена да „плаща за грешките” на ЕС във връзка с мигрантската криза, цитиран от „Франс прес”.

Македония, Сърбия, Хърватия и Словения затвориха границите по така наречения балкански коридор, използван от мигрантите в опит да достигнат до Западна Европа.

Иванов обвини 28-те страни членки на ЕС, че са се провалили да предвидят масовия приток на мигранти през Турция към Европа и се колебаят как да спрат историческото преселение на хора.

В бежанската криза ние сега плащаме за грешките на ЕС, вече похарчихме 25 милиона евро от нашите данъкоплатци и трябваше да обявим национална криза”, изтъкна той пред германското издание „Билд”.

И какво получихме от Европа в замяна? Нищо! Нито цент! Вместо това ние като страна, която не е член на ЕС, сега сме принудени да защитим Европа от държава членка на ЕС, именно Гърция”, добави той.

Той остро обвини съюза, че е блокирал опитите на Македония за членство в ЕС през последните 25 години и допълни, че според вижданията на Европа, „ние сме нищо, нито страна членка на ЕС, нито в Шенгенската зона, нито в НАТО. Никой не ни иска”.

Иванов също смята, че ЕС „напълно е загубил поглед” по отношение на тревожната ситуация в областта на сигурността, докато Старият континент е заливан от мигранти от Сирия, Ирак, Афганистан и други държави.

Ако разчитаме на Брюксел, вместо ние да реагираме, щяхме да бъдем залети от джихадисти”, поясни президентът на балканската страна.

По думите му държавата му е конфискувала около 9 хиляди фалшиви или откраднати паспорта, но страните от ЕС, включително Германия отказват да споделят информация за джихадисти или биометрична технология за идентификация.

В бежанската криза има хуманитарен аспект и аспект със сигурността. По отношение на хуманността Германия действа много добре. Но по отношение на сигурността вашата държава се провали напълно”, продължи още той.

Според него германският канцлер Ангела Меркел е „показала кураж” с либералната си политика към мигрантите.

Но никой няма смелост да каже какво предстои. Само между Судан и Египет чакат 20 милиона мигранти да достигнат до Европа. Бежанският приток няма да спре, защото всеки знае всичко чрез „Туитър” и „Фейсбук”, заключи той.