Основната опозиционна партия в Македония обяви, че ще бойкотира парламента, докато Конституционният съд не вземе решение за статута на назначената специална прокуратура, която разследва скандала с подслушванията, вкарал страната в политическа криза, цитирана от Ройтерс.

Балканската страна е в криза от февруари 2015 година, когато опозиционните партии обвиниха бившия премиер Никола Груевски и шефа на разузнаването, че са организирали масово подслушване на повече от 20 хиляди души.

Ситуацията се влоши, след като президентът Георге Иванов взе решение да помилва 56 официални представители, разследвани заради скандала, което доведе до улични протести и отмяна на заплануваните за 5 юни предсрочни избори. След натиск от САЩ и ЕС Иванов в крайна сметка отмени решението си за помилване, премахвайки последните препятствия пред прокуратурата да започне разследване.

В опит да разрешат кризата политическите партии постигнаха споразумение миналата година да проведат предсрочни избори в началото на юни и специална прокуратура да започне разследване на скандала с подслушванията.

Специалната прокуратура не е част от конституцията на страната. Това може да възпрепятства разследващите, тъй като обвинените могат да поставят под въпрос законността на органа и могат да избегнат съдебно преследване.

Опозиционната Социалдемократическа партия, която държи 34 места в 123-местния парламент обяви, че Конституционният съд трябва да вземе решение дали специалната прокуратура е в съответствие с основния закон.

Конституционният съд трябва веднага да даде мнението си относно специалната прокуратура”, каза лидерът на партията Зоран Заев.

Заев добави, че депутатите от партията му няма да вземат участие в работата на парламента, докато съдът не излезе с позиция.

Не е ясно кога съдът ще реши.