Основната македонска опозиционна партия в лицето на Социалдемократическия съюз на Македония официално номинира лидера си Зоран Заев за кандидат за премиер, съобщава Balkan insight.

Заев е на път да си осигури подкрепа за парламентарно мнозинство.

ВМРО-ДПМНЕ запазва първото място и след прегласуването в Македония

ВМРО-ДПМНЕ запазва първото място и след прегласуването в Македония

Въпреки победата на социалдемократите в секцията

След проведената днес среща на партията Заев ще поиска мандат за съставяне на правителство от държавния глава Георге Иванов.

Заев отбеляза, че е получил възможност да формира ново демократично правителство на Македония след 11-годишен режим, имайки предвид управлението на консерваторите от ВМРО-ДПМНЕ.

Вчера той заяви, че очаква да формира кабинета си през следващите две седмици.

В петък вечерта основната етническа албанска партия в Македония, Демократичният съюз за интеграция, обяви, че ще подкрепи социалдемократите при опит за формиране на нов кабинет.

Македония все още не е успяла да състави ново правителство след парламентарните избори на 11 декември. ВМРО-ДПМНЕ и социалдемократите са с почти изравнени позиции. Забавянето е предимно заради Демократичния съюз за интеграция, който все още се чуди коя партия да подкрепи.

Албанската партия беше коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ от 2008 г.

Социалдемократите спечелиха 49 от 120 места в парламента, но са им необходими най-малко 61 депутати, за да имат мнозинство.

Други две по-малки етнически албански партии, "Беса" (чест) и Алианс на албанците, държат общо 8 места. Те обещаха да дадат подкрепата си за социалдемократите. Но десетте места на Демократичния съюз за интеграция се оказват решаващи за социалдемократите в опита да съставят кабинет.